Dátum: 2011.04.11. 08:31

Az elkövetkező 30 napban az Adobe megjeleníti a Creative Suite 5.5-ös szoftvercsomagját. A jelentős szoftverfrissítések mellett az üzleti modell is változik: a cég lehetőséget ad havi előfizetési modell használatára, illetve innentől a kisebb frissítések 12 hónapos fejlesztési és kiadási ciklusban, a nagyobb upgrade-ek pedig két éves periódusban jelennek majd meg.

A frissítés az InDesign, Dreamweaver, Flash Professional, Premiere Pro és After Effects termékeket érinti igazán (whatsnew_since_5.5.txt), valamint a tábla eszközökre való grafikai tervezést segítik meggyorsítani. Az Adobe e mellett bejelentette, hogy kiadja a "Photoshop Touch Software Development Kit"-et, amivel egyszerűen írhatók olyan alkalmazások, amik a Photoshoppal lépnek interakcióba. Ezt demonstrálandó az Adobe hamarosan ki fog adni három Touch SDK-ra épülő iOS alkalmazást. Ezek az 2-6 dollárba kerülő alkalmazások tábla felületen kínálnak kényelmesebb funkciókat, mint például touch-alapú színkeverést (Adobe Color Lava), vagy Photoshop 5.5 paletták elérését, gyors zoomolást iPad-ről (Adobe Nav), illetve kézzel festést (Adobe Eazel). Természetesen az SDK-val bárki bármilyen tábla szoftvert írhat a Photoshophoz.

Árazás: a Photoshop CS 5.5 havi előfizetési modellben 35 dollárért fizethető majd elő (kb. 7 ezer forint), a teljes Creative Suite pedig 129 dollárért (kb. 25 ezer forint) kapható meg. Dave Burkett a CS termékcsalád igazgatója elmondta, hogy szabadúszó grafikusoknak készítették el az új modellt, akik nem feltétlen folyamatosan dolgoznak egy-egy projekten és szívesen használnák a havi előfizetést. Egy éves előfizetés esetén további kedvezményeket ad az Adobe. Meg kell jegyezni, hogy a havi előfizetéses csomagot sem letölthető formában adják ki, hanem dobozos termékként, aminél lehetőség lesz az előfizetés szüneteltetésére.

A magyar disztribúciót és pontos árazást illetően egyelőre nincsenek információk.

A termékcsomagról és az 5.5-ös frissítésről további információk a cég weblapján olvashatók.