Dátum: 2012.01.25. 16:01

Folytatva a diadalmenetét, az Apple tegnap bejelentette az elmúlt pénzügyi negyedév eredményeit, ami könyveléstechnikailag 2012 első pénzügyi negyedévének aktivitásait tükrözik.

Ebben a negyedévben a társaság 46,33 mrd dollár árbevételt ért el, az adózás előtti haszna 13 mrd dollárra tehető. (Egy évvel ezelőtt 26,7 mrd dollár árbevételre esett 6 mrd profit.) A társaság bruttó marginja 44,7% volt, ami az egy évvel ezelőtti 38,5%-ról emelkedett tovább erősítve azt, hogy még több pénzt keresnek az általuk értékesített termékeken és szolgáltatásokon. A társaság nemzetközi bevételei már az árbevétel 58%-át teszik ki. Ezek a számok ismét csúcsot döntöttek.

A Macintosh csatornában 5,2 millió darabot értékesítettek (ezt a cég "CPU" eladásnak hívja), ami 26%-kal növekedett az egy évvel ezelőttihez, iPodokban csökkent egyedül a forgalom, 21%-ot, viszont bőven kompenzálta a kategóriateremtő iPad (15,4 millió eladott darab 111%-os – hihetetlen – éves növekedés), illetve az iPhone eladások, ami precedens nélküli 37 milliós darabot és 128%-os éves növekedést tettek ki.

Az Apple a 2011-es naptári évben több iPhone-t adott el, mint 2007-2010 (4 év) időszakban összesen.

Mondhatni szokás szerint a cég exponenciális méretben növelte anyagi biztonságát és függetlenségét, 2011 végére már csaknem 100 mrd dollár likviditással rendelkeznek. Ennek egy része készpénz, a másik része azonnal felhasználható pénzeszköz (ennek a kettőnek az összege általában szinten van), a harmadik, egyre gyorsuló ütemben növekvő része pedig hosszú lejáratú pénzügyi befektetés.

Az Asymco.com ábráján szépen látni a pénzeszközök növekedését:

Továbbra is nagy kérdés marad, hogy a cég meddig fogja tudni szinten tartani ezt a növekedést, a részvények árfolyama mintegy 6%-kal nőtt a hírek hatására. Elemzők hosszú évek óta a lufi kipukkadását várják.