Dátum: 2012.05.20. 22:07

Borzasztóan sajnáljuk, de a Twica Apple hírblog frissítésére a kelleténél jóval kevesebb időt és energiát tudunk fordítani, így a blog szerkesztése, új bejegyzések írása sajnos elmaradnak a továbbiakban.

A Twica 2011. április 11-én a Creative Suite 5.5 bejelentésével indult el. A bejegyzéseket, linkelt videókat és a weblapot nem vesszük le, a tartalmakat továbbra is böngészheti az érdeklődő.

Magyar nyelven Apple híreket az alábbi weblapokon találunk:

Dátum: 2012.04.23. 12:35

Az Apple két újabb reklámot kezdett sugározni, hírességek főszereplésével. A dolog annál is inkább szokatlan, hogy a cég mindeddig kerülte a hírességek szerepeltetését filmjeiben. Ezúttal Samuel L Jackson és Zooey Deschanel jutottak szerephez a meglehetősen egyszerű reklámokban, amik Sirit, a hangvezérelt intelligens asszisztenst reklámozzák.

Samuel L Jackson – Date Night

Zooey Deschanel – Rain

Dátum: 2012.04.12. 23:33

Rob Schmitz riporter világon második kívülállóként betekintést nyerhetett a Foxconn shenzeni gyárába. Az alábbi összefoglalót készítette és publikálhatta a második legnagyobb közszolgálati csatornáján, az American Public Medián. A videót magyar feliratokkal adjuk közre:

Dátum: 2012.04.12. 22:38

Az Apple kiadta a Flashback eltávolító eszközt, tölthetjük a Software Update-ből.

This Java security update removes the most common variants of the Flashback malware.

This update also configures the Java web plug-in to disable the automatic execution of Java applets. Users may re-enable automatic execution of Java applets using the Java Preferences application. If the Java web plug-in detects that no applets have been run for an extended period of time it will again disable Java applets.

This update is recommended for all Mac users with Java installed. 
For details about this update see: http://support.apple.com/kb/HT5242

update: időközben megjelent a különálló eltávolító eszköz is, ami Lion alatt fut.

Dátum: 2012.04.11. 07:46

Egy tegnap megjelent hivatalos support dokumentumban az Apple megerősítette, hogy a közelmúltban megjelent Flashback trójai vírust eltávolító eszközön dolgozik. Nem csak ez, de még az ISP-kkel is összefogott, hogy a feltehetően 600 ezer zombi gépből álló Mac-es hálózatot megsemmisítsék:

Apple is working with ISPs worldwide to disable this command and control network.

Noha nem lett szenzációhír, mégis ez az esemény volt az első "komoly" Mac vírus. Sajnos a platform rohamos terjedésével továbbiakra is számítani lehet, bár az Apple erős prevenciókkal igyekszik elejét venni a vírusoknak.

A Mountain Lionban levő Gatekeeper alapvetően csak auditált fejlesztők alkalmazásait futtatja első körben, bár igaz, hogy egyetlen gombnyomással felülírható a viselkedése.

Dátum: 2012.04.11. 07:36

Tegnap megjelent a Final Cut Pro X és a hozzá tartozó Motion szoftver új változatának javítócsomagja. A mellékelt cikkek szerint mindkét program csak apró fixeket tartalmaz.

Final Cut Pro X version 10.0.4 improves overall stability, performance, and compatibility including:
- Improves image quality and responsiveness of broadcast monitoring with compatible third-party PCIe and Thunderbolt I/O devices. 
- Improves performance of multicam syncing and editing. 
- Adds language support for Simplified Chinese. 
- Adds a Share option for 1080p video on compatible iOS devices. 

Final Cut Pro version 10.0.4 also addresses the following issues: 
- Assigns default audio channel setting for new projects to stereo. 
- Includes multicam metadata in XML project export. 
- Fixes an issue in which video superimposed over a background with an alpha channel could appear differently in Viewer before and after render. 
- Fixes an issue that caused some titles to be rendered again after each application launch.
 
Motion 5.0.3 improves overall stability and performance including: 
- Improves loading time for projects. 
- Improves performance of text editing in the Canvas. 
- Fixes issues with Fill Opaque enabled in images converted to Drop Zones. 
- Resolves a stability issue that occurred when deleting all characters with the Transform Glyph tool. 
- Corrects the pixel aspect ratio display of Anamorphic clips. 
- Improves speed of Save Current Frame. 
- Resolves a stability issue when adjusting motion blur controls in the Project Properties Inspector. 
- Resolves a stability issue when modifying media files while Motion is running in the background.

Dátum: 2012.04.05. 13:44

 

Köszönjük a Konnektor.org szerkesztőjének a találatot!

Dátum: 2012.04.05. 09:09

A vírusokkal foglalkozó orosz cég, a Dr. Web riportja szerint csaknem 600 ezer Macintosh számítógép fertőződött meg eddig a pontig a "Flashback" trójai féreggel. A zombi gépekből álló botnet nagyobb része az USA-ban van, de a világ különféle pontjain is találni klienseket, olvasóink még Magyarországról is jelezték a fertőződést.

A vírus érdekessége, hogy "Software Update"-nek álcázza magát és a Java egyik biztonsági rését használja ki annak érdekében, hogy a gépre kerüljön. A felhasználók gyanútlanul ütik be ilyenkor az adminisztrátori jelszavukat (a pirossal kiemelt négyzet jelöli azt a képet, amit a vírus írója juttat a számítógépre Software Update-nek álcázva az ablakot):

Egy másik dolog, amire érdemes felhívni még a figyelmet a Java-val kapcsolatos: az Apple szeretné megszüntetni a Java támogatást, helyette az OpenJDK-t javasolja keretrendszernek, viszont úgy tűnik ez a hozzáállás alapvetően a vírusok íróinak kedvez. A Flashback trójainak biztonsági rését az Oracle már februárban patchelte, az Apple viszont néhány nappal ezelőttig nem csinált semmit – a fertőzött gépekből álló botnet eddigre már jó sok gépre duzzadt fel.

Az F-Secure tájékoztatója szerint az alábbi módon győződhetünk meg arról, hogy a gépünk érintetlen: nyissunk egy Terminal ablakot és üssük be a következő parancsot:

defaults read /Applications/Safari.app/Contents/Info LSEnvironment

Azt kell látnunk a megjelenő feliratok végén, hogy "does not exist". A következő parancs, amit kiadunk:

defaults read ~/.MacOSX/environment DYLD_INSERT_LIBRARIES

Szintén figyeljük a sor végén a "does not exist" részt. Ha nem ilyen, akkor az F-Secure weblapján leírtak szerint tudjuk eltávolítani a férget. (Némi jártasságot igényel a dolog, Unix parancsokat kell fabrikálnunk azok alapján, ami értékeket visszakapunk.)

Aggodalomra semmi ok, viszont az eset kapcsán érdemes elgondolkodni az Apple régi rendszereit érintő hozzáállásán, illetve azon, hogy a vírusok egyre szofisztikáltabb módon trükközik magukat a gépünkre.

Dátum: 2012.04.04. 15:49

Megjelent a FileMaker új, 12-es kiadású, 64 bites változata, illetve frissült a teljes termékcsalád.

Az Apple tulajdonában levő FileMaker vállalat ebben az új kiadásban tovább erősíti az iOS eszközök támogatását, a program új funkciói már a táblákra és érintőképernyőre építenek, sok ilyen jellegű előre elkészített "touch" témát is kapunk. Hovatovább az iOS változat immáron ingyen elérhető, a teljes értékű adatbázis tervezőprogram 300 dollárba (kb. 68 ezer forint) kerül és érdekes módon nincs benne a Mac App Store-ban.

A program kontrolljait is átdizájnolták, sőt, a weblapon külön interaktív formában emelik ki a változást is:

Dátum: 2012.04.04. 09:09

Az Apple kiadott egy frissítőcsomagot az OS X alatti Javahoz. A frissítés mind Snow Leopard, mind Lion alatt elérhető a Software update-ből.

Java for OS X 2012-001 delivers improved compatibility, security, and reliability by updating Java SE 6 to 1.6.0_31.
Please quit any web browsers and Java applications before installing this update.
See http://support.apple.com/kb/HT5055 (vagy Snow Leopard HT5056) for more details about this update.
See http://support.apple.com/kb/HT1222 for information about the security content of this update.

Update: a patch alapvetően a Flashback trójai féreg bejutási pontját szünteti meg.

Update 2: az Apple kiadta a fenti csomag újabb frissítését. Azt nem nevezte meg, mi változott.

Dátum: 2012.04.03. 14:49

Április 24-én élőben fogja ezen az oldalon az Apple közvetíteni a negyedéves pénzügyi eredményeit. A legutóbbi "earnings call" idén január 24-én volt, akkor az alábbi negyedéves számokat publikálta a társaság:

[Az Apple] 46,33 mrd dollár árbevételt ért el, az adózás előtti haszna 13 mrd dollárra tehető. (Egy évvel ezelőtt 26,7 mrd dollár árbevételre esett 6 mrd profit.) A társaság bruttó marginja 44,7% volt, ami az egy évvel ezelőtti 38,5%-ról emelkedett tovább erősítve azt, hogy még több pénzt keresnek az általuk értékesített termékeken és szolgáltatásokon. A társaság nemzetközi bevételei már az árbevétel 58%-át teszik ki. Ezek a számok ismét csúcsot döntöttek.

A Macintosh csatornában 5,2 millió darabot értékesítettek (ezt a cég "CPU" eladásnak hívja), ami 26%-kal növekedett az egy évvel ezelőttihez, iPodokban csökkent egyedül a forgalom, 21%-ot, viszont bőven kompenzálta a kategóriateremtő iPad (15,4 millió eladott darab 111%-os – hihetetlen – éves növekedés), illetve az iPhone eladások, ami precedens nélküli 37 milliós darabot és 128%-os éves növekedést tettek ki.

Az AAPL részvények árfolyama jelen pillanatban 618 dollár.

Dátum: 2012.04.02. 22:16

Az Avatron szoftvercég "Air Display" €7,99.- árú programja frissült az App Store-ban. Innentől már bekapcsolhatóvá válik a "HiDPI" mód, azaz a számítógép mellé állított másodlagos iPad monitorunk immáron 1024 x 768-as képet jelenít meg nagy felbontásban. Ez alatt azt kell értenünk, hogy az ott megjelenő feliratok, képek, grafikai elemek mind retina bontásban jelennek meg előrevetítve az esetleges HiDPI monitorok élményét. (Természtesen a Snow Leopard / Lion még nem támogatja minden elem nagy felbontású nézetét az OS-ben, viszont a renderelt feliratok, szövegek már most is tökéletes rajzolatúak lesznek.)

A program ingyenes a korábbi felhasználók számára. Részletesebb review-t és a program működéséről további információkat a MacStories oldalán olvashatunk angolul.

Dátum: 2012.04.02. 15:49

A Lenovo látszólag erősen inspirálódik az Apple formavezetésétől, a lenti képeken nem MacBook Pro számítógépet látunk, hanem az új IdeaPad U310 ultrabookról készített képet. A 160 ezer forintnak megfelelő nettó dollárról induló készülékek pillanatnyilag az FCC irodájában ülnek (a vonalzós kép is az ő honlapjukról származik), tervezett indulás valamikor májusban.

Dátum: 2012.04.01. 08:10


(Scarlett iPhone-ját kitakarják a dudái)

Dátum: 2012.03.29. 22:45

Apró hibajavítással megjelent az új iPhoto – sajnos az iOS tudásszintű iPhotóra még várnunk kell.

iPhoto 9.2.3Apple Support Article
- Improves overall stability
- Addresses an issue that could cause iPhoto to quit unexpectedly on systems with multiple user accounts

Dátum: 2012.03.29. 07:07

Érkezett újabb iTunes, apróbb javításokkal, fixekkel:

iTunes 10.6.1 provides a number of improvements, including: 
- Fixes several issues that may cause iTunes to unexpectedly quit while playing videos, changing artwork size in Grid view, and syncing photos to devices. 
- Addresses an issue where some iTunes interface elements are incorrectly described by VoiceOver and WindowEyes. 
- Fixes a problem where iTunes may become unresponsive while syncing iPod nano or iPod shuffle. 
- Resolves an ordering problem while browsing TV episodes in your iTunes library on Apple TV.

Tölthető a Software Update-ből, nem igényel rebootot Snow Leopard alatt sem.

Fejlesztők számára megjelent még a Lion frissítőcsomag új változata is a Mac OS X 10.7.4 11E35, de a release notes szerint nem tartalmaz látható változást az előző beta óta.

Dátum: 2012.03.28. 11:21

Az Adobe megjelentette múlt héten a Photoshop CS6 bétáját. A program hirtelen nagyon népszerűvé vált, mivel a cég ezúttal a lényegtelennek tűnő változtatások helyett magára a grafikai munkára összpontosítva a program általános kezelésével és rengeteg apró, üdvözító változtatással próbált kedvezni a szakmának.

Eddig kevés szó esett viszont a Photoshop lánytestvéréről, az Illustrator új, CS6-os változatáról. Úgy tűnik, most megrepedt a jég, ugyanis az Adobe egy apró teaser lapot készített ennek az új programnak a 25 éves jubileuma alkalmából. (Az Illustrator 1987. március 19-én jelent meg, a program most ünneplete a 25. születésnapját.)

Egyelőre nem sok minden derül ki az újdonságokról, annyi azonban látszik, hogy együtt kezelik a két kiadványt a csomagban. Az új változat egyetlen újítását nézhetjük meg az alábbi videón, ami a minták (pattern) készítésével foglalkozik.

Látható, hogy nagyon kényelmessé teszik majd az ismétlődő, akár túlnyúló minták készítését, utólagos szerkesztését.

Az Adobe Creative Suite 6 előreláthatóan valamikor idén májusban jelenik majd meg.

Dátum: 2012.03.28. 10:10

Frissült az Apple professzionális zene és hangfeldolgozó alkalmazása, a Logic Pro és kistestvére a Logic Express. A tavaly decemberben a Mac App Store-ba költözött és jóárasított Logic Pro (€149,99.- kb. 45 ezer forint) mellett az Express forgalmazását megszünteti a cég. Az újdonságok:

Logic Pro 9.1.7 – Apple Support Article
This update improves overall stability and addresses some minor issues including:
- Resolves several issues related to the download and installation of content 
- Updates compatibility with GarageBand for iOS projects 
- Fixes a problem that produced an error message when editing fades on numerous regions 

Logic Express 9.1.7Apple Support Article
This update improves overall stability and addresses some minor issues including the following: 
- Updates compatibility with GarageBand for iOS projects 
- Fixes a problem that produced an error message when editing fades on numerous regions